ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Εάν βιώνετε επίμονα συναισθήματα θλίψης, άγχους ή απελπισίας ή δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής, η θεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Επιπλέον, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα σχέσεων, εργασιακό άγχος ή άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τις συγκεκριμένες ανάγκες του. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία που διαρκεί μερικές εβδομάδες ή μήνες, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται πιο μακροπρόθεσμη θεραπεία που διαρκεί αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Η επίσκεψη σε ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε εικόνα των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών σας και να μάθετε νέους τρόπους για να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις και να βελτιώνετε τη συνολική σας ευημερία. Ένα ψυχολόγος μπορεί επίσης να παρέχει τεκμηριωμένες θεραπείες για διάφορες δυσκολίες ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας σας, θα σας ρωτήσω συνήθως για τους λόγους που αναζητάτε θεραπεία και τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Παράλληλα, θα γίνει αναλυτική λήψη του προσωπικού και οικογενειακού σας ιστορικού, το οποίο είναι σημαντικό στην κατανόηση των αιτιών του προβλήματος, πιθανών δυσκολιών στην αλλαγή που μπορεί να βιώνετε αλλά και τις προσδοκίες σας. Ακόμα, μπορούμε να συζητήσουμε τους στόχους σας για τη θεραπεία.

Στο τέλος της αξιολόγησης, που συνήθως διαρκεί 1-2 συναντήσεις, θα μοιραστώ μαζί σας την κλινική μου διατύπωση, η οποία εμπεριέχει τις δυσκολίες και τα δυνατά σας στοιχεία και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε στα στοιχεία που προκαλούν και συντηρούν τη δυσκολία σας. Εν συνεχεία, θα μας καθοδηγήσει στη επιλογή ψυχοθεραπευτικής κατεύθυνσης, η οποία θα προσαρμοστεί συνθετικά στις εξατομικευμένες ανάγκες  σας.

Διάρκεια – Οι συνεδρίες διαρκούν 50 λεπτά.

Συχνότητα – Οι συνεδρίες είναι απαραίτητο να γίνονται με εβδομαδιαία συχνότητα για να σας επωφελήσουν. Η μέρα και η ώρα καθορίζονται συνεργατικά και διατηρούνται εβδομαδιαία. Φυσικά, σε περίπτωση σοβαρών λόγων, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης.

Απόρρητο – Η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται μέσα στη θεραπεία βασίζεται εκτενώς στην εμπιστευτικότητα. Καθώς είμαι κάτοχος της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου στην Ελλάδα, ακολουθώ το υποχρεωτικό επαγγελματικό απόρρητο. Το συγκεκριμένο απόρρητο μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις που επικοινωνηθεί ξεκάθαρη απειλή προς τη ζωή σας ή προς κάποιου συνανθρώπου σας. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να κριθεί αναγκαίο να επικοινωνήσω με κάποιο κοντινό/συγγενικό σας άνθρωπο ή/και τις αρχές.

 

Πολιτική Ακύρωσης – Εάν υπάρξει αναγκαιότητα ακύρωσης κάποιας συνεδρίας, χρειάζεται να ενημερώσετε 48 ώρες πριν έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια εναλλακτική ώρα και μέρα. Σε περίπτωση ακύρωσης αργότερα από αυτό το χρονικό διάστημα, η συνεδρία χρεώνεται κανονικά καθώς η συγκεκριμένη ώρα είχε κρατηθεί, εκτός και εάν βρεθεί κάποια αναπληρωματική ώρα την ίδια εβδομάδα. Εξαιρούνται περιστατικά που αφορούν εκτατά θέματα υγείας σας ή της οικογένειας σας καθώς και άλλα επείγοντα γεγονότα.

Η ακύρωση πάνω από δύο συνεχόμενα ραντεβού χωρίς προσπάθεια επαναπρογραμματισμού, θα  επιφέρει πιθανότατα την λήξη της συνεργασίας μας.

Ναι, η θεραπεία μπορεί να γίνει διαδικτυακά μέσω πλατφορμών τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom, Skypeκαι Google Teams. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η διαδικτυακή θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική όσο η θεραπεία δια ζώσης.

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι εργάζονται και οι δύο στον τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά έχουν διαφορετική εκπαίδευση και ρόλους.

Οι ψυχολόγοι είναι συνήθως κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού πτυχίου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία (Κλινική/Συμβουλευτική) και παρέχουν ψυχοθεραπεία και ψυχολογικές αξιολογήσεις. Μέσω της εκτενής εκπαίδευσης τους που διαρκεί τουλάχιστόν 7 χρόνια,  οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται σε διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, στην έρευνα και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διαφορετικών τεχνικών.

Η εκτεταμένη εκπαίδευσή τους τούς επιτρέπει να δημιουργούν μια εξατομικευμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που υποστηρίζει τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου.

Οι ψυχίατροι είναι ιατροί που ειδικεύονται στη διάγνωση φυσικών αιτιών των δυσκολιών της ψυχικής υγείας και είναι σε θέση να συνταγογραφούν φάρμακα ως τρόπος αντιμετώπισης, εάν κριθεί απαραίτητο. Ορισμένοι ψυχίατροι έχουν εκπαιδευτεί σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες του κάθε περιστατικού.