Το στρες ειναι μια συνηθισμενη εμπειρια που οι περισσοτεροι ανθρωποι εχουν αντιμετωπισει καποια στιγμη στη ζωή τους

Ωστόσο, για ορισμένα άτομα, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να γίνουν επίμονα και αφόρητα, οδηγώντας στην ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση σε μια αντιληπτή (υπαρκτή ή νοητή) απειλή ή πρόκληση. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η εργασία, το σχολείο, οι σχέσεις, τα οικονομικά ή θέματα υγείας.

Ενώ το ήπιο άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο για να παρακινήσει τα άτομα να αναλάβουν δράση και να βελτιώσουν την κατάστασή τους, το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι μια ομάδα καταστάσεων ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από υπερβολική και επίμονη ανησυχία ή φόβο. Μπορούν να πυροδοτηθούν από συγκεκριμένες καταστάσεις, αντικείμενα ή σκέψεις και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή του ατόμου.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) χαρακτηρίζεται από επίμονη και υπερβολική ανησυχία για καθημερινά γεγονότα και δραστηριότητες. Τα άτομα με ΓΑΔ συχνά ανησυχούν υπερβολικά για πράγματα όπως η υγεία, τα οικονομικά, η οικογένεια και οι σχέσεις, ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Άλλα συμπτώματα της ΓΑΔ περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ανησυχία και κόπωση.

Συμπτώματα της ΓΑΔ

Τα συμπτώματα της GAD μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό σωματικών, συναισθηματικών και γνωστικών συμπτωμάτων. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ΓΑΔ περιλαμβάνουν:

Υπερβολική ανησυχία: Τα άτομα με GAD ανησυχούν υπερβολικά για μια ποικιλία καθημερινών καταστάσεων και γεγονότων, όπως η υγεία, η εργασία, τα οικονομικά και οι σχέσεις. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την ανησυχία τους και μπορεί να προβλέπουν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σωματικά συμπτώματα: Η ΓΑΔ μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως μυϊκή ένταση, ανησυχία, κόπωση, δυσκολία στον ύπνο και στομαχικά προβλήματα.

Γνωσιακά συμπτώματα: Τα άτομα με ΓΑΔ μπορεί να εμφανίσουν γνωσιακά συμπτώματα όπως δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης και αίσθημα ευερεθιστότητας ή νευρικότητας.

Συμπεριφορά αποφυγής: Τα άτομα με ΓΑΔ μπορεί να αποφεύγουν καταστάσεις ή γεγονότα που φοβούνται ότι μπορεί να πυροδοτήσουν το άγχος ή την ανησυχία τους, όπως κοινωνικές συναθροίσεις ή γεγονότα που σχετίζονται με την εργασία.

Υπερβολική σκέψη: Η ΓΑΔ μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να σκέφτονται υπερβολικά και να αναλύουν υπερβολικά τις καταστάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναποφασιστικότητα και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων.

Θεραπεία για τη ΓΑΔ

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας που μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ΓΑΔ.

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ): Η ΓΣΘ είναι ένας τύπος θεραπείας που βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν και να αλλάξουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που συμβάλλουν στο άγχος τους. Αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται στη διδασκαλία στρατηγικών αντιμετώπισης, όπως τεχνικές χαλάρωσης και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, για να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν το άγχος τους.

Θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα: Οι θεραπείες που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, όπως η μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR), διδάσκουν τα άτομα να είναι παρόντα στη στιγμή και να παρατηρούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους χωρίς να τα κρίνουν. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος τους πιο αποτελεσματικά.

Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ): Η ΘΑΔ είναι ένα είδος θεραπείας που διδάσκει τα άτομα να αποδέχονται το άγχος τους και να αναπτύσσουν μια πιο ευέλικτη και θετική σχέση με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτή η θεραπεία βοηθά τα άτομα να αναπτύξουν δεξιότητες για να διαχειριστούν το άγχος τους και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Οι ειδικές φοβίες χαρακτηρίζονται από έντονο και παράλογο φόβο για συγκεκριμένα αντικείμενα, καταστάσεις ή ζώα. Τα άτομα με ειδικές φοβίες μπορεί να αποφεύγουν αυτά τα αντικείμενα ή τις καταστάσεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Παραδείγματα ειδικών φοβιών είναι ο φόβος της πτήσης, ο φόβος του ύψους, ο φόβος των αραχνών και ο φόβος των κλειστών χώρων.

Συμπτώματα Ειδικών Φοβιών

Τα συμπτώματα των φοβιών μπορεί να εκδηλωθούν τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Έντονος και επίμονος φόβος που προκαλείται από την παρουσία ή την προσδοκία ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης
 • Αναγνώριση ότι ο φόβος είναι υπερβολικός και παράλογος
 • Αποφυγή του φοβούμενου αντικειμένου ή της κατάστασης, που οδηγεί σε δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή
 • Άμεση αντίδραση άγχους, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει τη μορφή κρίσης πανικού
 • Σωματικά συμπτώματα όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια και γαστρεντερική δυσφορία

Θεραπεία για Ειδικές φοβίες

Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ):

Η ΓΣΘ είναι μια ευρέως αποδεκτή ψυχολογική θεραπεία για ειδικές φοβίες. Στοχεύει στον εντοπισμό και την τροποποίηση των δυσπροσαρμοστικών σκέψεων και συμπεριφορών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της φοβίας. Η ΓΣΘ περιλαμβάνει συνήθως γνωσιακή αναδόμηση, ασκήσεις έκθεσης και εκπαίδευση χαλάρωσης. Έρευνες έχουν καταδείξει σταθερά την αποτελεσματικότητα της CBT στη μείωση των φοβικών συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής λειτουργικότητας.

Θεραπεία έκθεσης:

Η θεραπεία έκθεσης περιλαμβάνει τη σταδιακή και συστηματική αντιμετώπιση τρομακτικών κοινωνικών καταστάσεων σε ένα ελεγχόμενο και θεραπευτικό περιβάλλον. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο άτομο να απευαισθητοποιηθεί στην κατάσταση που προκαλεί το άγχος, μειώνοντας τελικά το φόβο και την αποφυγή του. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θεραπεία έκθεσης είναι αποτελεσματική για διάφορες ειδικές φοβίες.

Η διαταραχή πανικού είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, απροσδόκητες κρίσεις πανικού και επίμονη ανησυχία για μελλοντικές κρίσεις ή τις συνέπειές τους. Η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του ατόμου, οδηγώντας σε μειωμένη κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα.

Η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού που είναι ξαφνικά και έντονα επεισόδια φόβου ή άγχους. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς και δύσπνοια.

Τα άτομα με διαταραχή πανικού μπορεί επίσης να αναπτύξουν φόβο για τις κρίσεις πανικού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν κρίση πανικού.

Συμπτώματα της Διαταραχής Πανικού

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αίσθημα παλμών, χτύπημα της καρδιάς ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.
 • Ιδρώτας
 • Τρέμουλο
 • Αίσθηση δύσπνοιας ή ασφυξίας
 • Αίσθημα πνιγμού
 • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
 • Ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία
 • Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας
 • Ρίγος ή αίσθημα ζέστης
 • Παραισθησίες (αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος)
 • Αποπραγματοποίηση (αίσθημα μη πραγματικότητας)
 • Αποπροσωποποίησης (“αποστασιοποίηση” από τον εαυτό σας)
 • Φόβος απώλειας του ελέγχου ή αίσθηση ότι θα τρελαθείτε
 • Φόβος θανάτου

Ακόμα είναι σημαντικό να σημειωθεί πως για τουλάχιστον ένα μήνα θα πρέπει να συνυπάρχει φόβος για την επανάληψη κρίσεων πανικού ή σημαντική προβληματική αλλαγή συμπεριφοράς λόγω των κρίσεων πανικού.

Η Διαταραχή Πανικού μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς αγοραφοβία.

Κρίση Πανικού vs. Διαταραχή Πανικού

Οι Κρίσεις Πανικού είναι ένα ή μερικά μεμονωμένα συμβάντα ενώ η Διαταραχή Πανικού αφορά συστηματικές κρίσεις πανικού και έντονη ανησυχία επανάληψης η οποία συνήθως οδηγεί σε δυσλειτουργικές συμπεριφορικες αλλαγές. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων θα βιώσουν κάποια κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κρίση Πανικού vs. Κρίση Άγχους

Ο όρος “κρίση άγχους” δεν αποτελεί επίσημο κλινικό όρο ή διάγνωση, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει περιόδους αυξημένου άγχους. Οι κρίσεις άγχους μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια και τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται σταδιακά. Τα συνήθη συμπτώματα μιας κρίσης άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχία, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, μυϊκή ένταση, κόπωση και διαταραχές του ύπνου.

Θεραπεία για τη Διαταραχή Πανικού

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ): Η ΓΣΘ είναι ένας τύπος θεραπείας που βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν και να αλλάξουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που συμβάλλουν στο άγχος τους. Αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται στη διδασκαλία στρατηγικών αντιμετώπισης, όπως τεχνικές χαλάρωσης και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, για να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν το άγχος τους.

Θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα: Οι θεραπείες που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, όπως η μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR), διδάσκουν τα άτομα να είναι παρόντα στη στιγμή και να παρατηρούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους χωρίς να τα κρίνουν. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος τους πιο αποτελεσματικά.

Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT): Η ACT είναι ένα είδος θεραπείας που διδάσκει τα άτομα να αποδέχονται το άγχος τους και να αναπτύσσουν μια πιο ευέλικτη και θετική σχέση με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτή η θεραπεία βοηθά τα άτομα να αναπτύξουν δεξιότητες για να διαχειριστούν το άγχος τους και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Η διαταραχή κοινωνικού άγχους χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο για κοινωνικές καταστάσεις ή καταστάσεις απόδοσης. Τα άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους μπορεί να αποφεύγουν εντελώς τις κοινωνικές καταστάσεις ή να τις υπομένουν με εξαιρετική δυσφορία και άγχος. Τα συμπτώματα της διαταραχής κοινωνικού άγχους περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, τρέμουλο, εφίδρωση και δυσκολία στην ομιλία.

Συμπτώματα της Διαταραχής Κοινωνικού Άγχους

Τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και παρουσίαση. Ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Έντονος φόβος επίκρισης ή απόρριψης από τους άλλους
 • Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων, που οδηγεί σε απομόνωση και μοναξιά
 • Εμπειρία σωματικών συμπτωμάτων, όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, κοκκίνισμα, τρέμουλο ή γαστρεντερική δυσφορία κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων
 • Αρνητική αυτοαξιολόγηση και υπερβολική αρνητική ανασκόπηση για τις θεωρούμενες κοινωνικές αποτυχίες
 • Δυσκολία στην οπτική επαφή και στη συμμετοχή σε συζητήσεις
 • Φόβος να τραβήξει κανείς την προσοχή στον εαυτό του ή να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής

Θεραπεία για τη Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους

Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ):

Η ΓΣΘ είναι μια καθιερωμένη ψυχολογική θεραπεία για τη διαταραχή κοινωνικού άγχους. Επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την τροποποίηση των δυσπροσαρμοστικών σκέψεων και συμπεριφορών που συμβάλλουν στο κοινωνικό άγχος του ατόμου. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της CBT στη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργικότητας σε άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Θεραπεία έκθεσης:

Η θεραπεία έκθεσης περιλαμβάνει τη σταδιακή και συστηματική αντιμετώπιση τρομακτικών κοινωνικών καταστάσεων σε ένα ελεγχόμενο και θεραπευτικό περιβάλλον. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο άτομο να απευαισθητοποιηθεί στην κατάσταση που προκαλεί το άγχος, μειώνοντας τελικά το φόβο και την αποφυγή του. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θεραπεία έκθεσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων κοινωνικού άγχους και της συνολικής λειτουργικότητας.

Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ):

Η ΘΑΔ είναι μια αναδυόμενη τεκμηριωμένη θεραπεία για το κοινωνικό άγχος που επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τα άτομα να αποδεχτούν τις εσωτερικές τους εμπειρίες, όπως οι σκέψεις και τα συναισθήματα, ενώ παράλληλα δεσμεύονται για ενέργειες παρουσία αυτών των εμπειριών. Η ΘΑΔ χρησιμοποιεί στρατηγικές ενσυνειδητότητας και αποδοχής, παράλληλα με τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς, για την προώθηση της ψυχολογικής ευελιξίας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την ΘΑΔ ως αποτελεσματική παρέμβαση για τη διαταραχή κοινωνικού άγχους.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - διαταραχή κοινωνικού άγχουσ - ψυχοθεραπεια - ψυχοθεραπεια online - κρισησ πανικου - ψυχοδυναμικη προσεγγιση - αντιμετωπιση - γνωσιακη συμπεριφορικη θεραπεια - ψυχολόγοσ αθήνα - ψυχολογοσ online - ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή - διαχειριση θυμου - ειδικέσ φοβίεσ - αγχώδεισ διαταραχέσ συμπτώματα - εργασιακό άγχοσ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - διαταραχή κοινωνικού άγχουσ - ψυχολόγοι- ψυχοθεραπεια - ψυχολογο - διαχειριση αγχουσ - ψυχοθεραπεια online - ψυχολογοσ ψυχοθεραπευτησ - κρισησ πανικου - online ψυχοθεραπεία - αγχώδεισ διαταραχέσ - online συνεδριεσ με ψυχολογο - ψυχολογοι online συνεδριεσ - διαταραχέσ άγχουσ - ψυχοδυναμικη προσεγγιση - διαχειριση άγχουσ - άγχοσ υγείασ - διαταραχή πανικού - ψυχολογοσ - ψυχολογοι - συμπτωματα κριση πανικου - κρίση πανικου - ψυχοδυναμικη ψυχοθεραπεια - βρεσ ψυχολογο - κριση πανικου - ψυχολογοσ ονλινε - ψυχοθεραπευτεσ - ψυχοθεραπεια κοστοσ - ψυχολογοσ online συνεδριεσ - ψυχολογοσ διαδικτυακα - ψυχολόγοι - κριση πανικου αντιμετωπιση - γνωσιακη συμπεριφορικη θεραπεια - ψυχολόγοσ αθήνα - ψυχολογοσ online - ψυχολογοι online - ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή - ψυχοθεραπεια ονλινε - διαχειριση θυμου - ψυχολογη - ψυχολογοσ ονλαιν - ονλινε ψυχολογοσ - ψυχοδυναμικη θεραπεια - ψυχολογοι ονλαιν - κρίση πανικου αντιμετωπιση - ψυχολογοι διαδικτυακα - ειδικέσ φοβίεσ - ιδεοψυχαναγκαστικέσ διαταραχέσ - ψυχοθεραπεια αθηνα - ψυχολογοι αθηνα - ψυχολογοι ψυχοθεραπευτεσ αθηνα - ψυχοθεραπεία αθήνα - διαταραχή κοινωνικού άγχουσ - ψυχολογοι εφηβων - online ψυχολογοι - ψυχολογοι ονλινε - διαδικτυακοι ψυχολογοι - διαδικτυακοι ψυχολογοι - αντιμετωπιση κρισησ πανικου - γνωσιακη συμπεριφοριστικη θεραπεια - ψυχοθεραπεία δωρεάν - ψυχολόγοι online - ψυχοδυναμικη - ψυχοθεραπεια online κοστοσ - αγχώδεισ διαταραχέσ συμπτώματα - εργασιακό άγχοσ